Услугата за споделени електрически скутери стартира в Русе

184

Утре /6 юли/ стартира дейността в Русе на най-големия оператор в света на споделени електрически превозни средства Lime. В 9 ч. на вело алеята на Русенския кей, под бариерата на хотел “Рига”, ще бъде направена първата демонстрация. Новата услуга ще бъде представена от заместник – кмета на Община Русе Димитър Недев и оперативния мениджър на компанията за България и Гърция Петко Анчев.

На разположение на русенци и гостите на града ще има до 100 скутера, разпределени на ключови локации. За да се окуражи безопасното придвижване, при първото пласиране на скутерите върху тях ще бъдат поставени безплатни каски, които потребителите могат да вземат за себе си. Всеки от скутерите в Русе е снабден и с обяснителна табелка, която дава инструктаж как да се ползва услугата и превозното средство. В идните дни в града ще бъдат раздавани и информационни флаери, които обясняват основните правила за движение с електрически скутери по пътищата.

За да използват един от скутерите на Lime, потребителите ще трябва да изтеглят мобилно приложение на своите смарт телефони, да създадат профил и да въведат банкова карта, през която се извършват плащанията. Цената за услугата включва 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Русе да бъде около 3.50 лв. Компанията предлага и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва таксата за отключването. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин., би била 2.50 лв. В сравнение с останалите градове в страната, цените в Русе ще са с 20% по-ниски.

Всеки потребител на Lime се възползва от сигурността на застраховка “Лична злополука” и тип “Гражданска отговорност” от Алианц. Тя се предоставя автоматично, без допълнително заплащане. Компанията призовава потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването и да спазват правилата, заложени в измененията на Закона за движения по пътищата, приети през юни 2020 г. С тях беше регулирано ползването на индивидуални електрически превозни средства. Скутерите трябва да се карат само по велоалеи или в най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път в сила е ограничение на скоростта до 50 км/ч. Забранено е карането по тротоари. Скутерите трябва да паркират по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.

След първоначалния тестов етап компанията предвижда разширяване на дейността си в Русе, като това ще бъде постигнато чрез увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

За да използват един от скутерите на Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS. После те трябва да създадат свой собствен профил и като последна стъпка да добавят дебитна карта за разплащане. След това могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите следват инструкциите от приложението, за да паркират. Те трябва да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в Lime приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. Употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст не е позволена.

Припомняме, че на сесията на Общинския съвет през месец май бе подписан меморандум между Община Русе и и американската компания Lime, който предвижда разполагането на електрически скутери в града. Компанията ще се ангажира с репатрирането на всяка неправомерно паркирана тротинетка, както и с ремонта и поддръжката им.

Ползването на електрически скутери помага да се намалят вредните въздействия от масовия автомобилен трафик и да се изгради ефективна мрежа за микромобилност на основата на споделеното ползване.

За повече информация: https://www.li.me/.

Ето и локациите, от които ще могат да бъдат наемани скутери: