Ученици до 10 години ще ползват безплатно градския транспорт

113

На 1 февруари влиза в сила решение на Министерския съвет, според което всички учащи до 10-годишна възраст ще могат да използват безплатно мрежата на градския транспорт. Новата мярка ще важи до края на годината и за да се възползват от нея, на децата ще трябва да бъдат издадени превозни карти – карта за безплатно пътуване.

Учениците над 10-годишна възраст и студентите редовна форма също ще могат да използват карти на градския транспорт на по-ниски цени. До момента те се возеха за 24 лв. на месец, а от февруари ще могат да го правят за 4 лв. Цената важи за всички тролейбусни линии или за една автобусна. За линиите на цялата градска мрежа учащите ще плащат 12 лв., като до момента се заплащаха 45 лв.

Помислено е и за пенсионерите – с 40 % ще намалее стойността на техните абонаментни карти, за разлика от досегашните 20 %.  Цената на картите им за 1 линия в автобусния транспорт става 14 лв. Същата е стойността за всички тролейбусни линии. До момента тези карти струваха 18 лв.

Същите правила ще важат и за пътуванията в междуградския транспорт в община Русе. Разликата е, че децата до 10 години ще трябва да си закупят билет с нулева стойност. Тепърва предстои да бъдат обявени цените на пътуванията в пътната мрежа между населените места. Тези карти ще се издават от „Общински транспорт“ ЕАД на адрес бул. „Трети март“ 74

Карти за пътуване в градския транспорт се издават в Билетния център на Община Русе на бул. „Скобелев“ №45.  Превозен документ за ученици до 10 навършени години може да бъде взет оттам след представяне на акт за раждане на детето.