Ученици от Русе дебатираха „за“ или “против“ действията на офицерите в контекста на офицерския бунт от 1887 г.

172

11 доклада на ученици от русенски училища бяха представени на финалното събитие по проект „Саможертвата на българските революционери в контекста на офицерския бунт от 1887 година“ на ОУ „Олимпи Панов“.  Децата и младежите направиха задълбочено проучване на историческите факти и представиха своя съвременен прочит.

По време на събитието телемост свърза ученици от лицея “Олимпи Панов“ на молдовския град Тараклия и русенското ОУ „Олимпи Панов“. По време на онлайн връзката учениците от 9, 10, 11 клас заедно с учителките им по български език представиха доклади и рецитираха стихотворения за живота и дейността на Олимпи Панов. Педагозите от молдовското училище поканиха българските колеги и ученици да посетят Тараклия на 17 юни, когато пред паметника на Панов ще бъде изнесен тържествен рецитал. Училищата се договориха и за бъдещ обмен на опит и съвместни прояви.

Преди дебатите във фоайето на Доходното здание беше представена съвместна тематична изложба на ОУ “Олимпи Панов“, Регионален исторически музей – Русе и Държавен архив – Русе, посветена на 170-годишнината от рождението и 135 г. от смъртта на майор Олимпи Панов.

Пленарният ден приключи с представянето на две живи картини. Възстановките бяха посветени на два момента от бунта през 1887 г. – съдебния процес срещу офицерите и разстрела на бунтовниците. Събитията бяха пресъздадени от НД “Традиция“ – клон Русе въз основа на автентични документи от Държавния архив и Регионалния исторически музей.

Предстои изложбата, докладите и презентациите да бъдат събрани в книга.

Проектът се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на фирма Еконт Експрес.