Фестивал на обредния хляб на Средновековната крепост Червен в събота, 24 юни

278

Второто издание на Фестивала на обредния хляб ще се проведе на Средновековната крепост Червен в събота, 24 юни. В него ще се включат читалища от регионите на Русе и Силистра. Организатор на събитието е Регионален исторически музей – Русе.

Фестивалът има конкурсен характер, а целта му е да покаже утвърдени през годините практики за изработването на обредни хлябове. По този начин ще бъдат демонстрирано и споделено знанието за местното наследство по отношение на старинните ритуали за безкръвно жертвоприношение, своеобразен дар към Бога.

Жури ще оценява обредните хлябове, а отличените ще получат плакети и грамоти.

Паралелно с провеждане на конкурса ще има съпътстваща фолклорна програма – изпълнения на самодейци, индивидуални изпълнители и оркестър. Калина Михайлова от тутраканското село Шуменци, позната на изследователи и теренисти със своите кулинарни умения, свързани с местната кухня, ще приготви пред присъстващите мамалига. Ще представи и приготвен от нея обреден хляб.

Всички, изкушени от местното наследство и неговите традиционни и съвременни проявления, са добре дошли на Средновековния Червен на 24 юни от 11.00 ч.