Хор Св. Георги Победоносец отбеляза своя 30-годишен юбилей

107

В зала „Европа“ на Доходно здание с грандиозен концерт и участието на струнен квартет „Богдана“ русенският  Хор “ Св. Георги Победоносец “ към Общинския младежки дом отбеляза 30-годишнината от основаването си.

Зам.-кметът Енчо Енчев отправи поздрав към хористите по случай годишнината.

„Днес засвидетелстваме своята почит и уважение към всички родолюбиви русенци, които за тези 30 години са дали своя труд, за да могат нашите прекрасни деца да творят с отлични музикални педагози и да разнасят славата на града ни не само в България, но и далеч отвъд границите ѝ“, каза той. В знак на признателност за отдадеността, с която диригентът Мина Влайкова развиват хóра през последните 30 години, заместник-кметът ѝ връчи плакет на Община Русе.

Концертът включваше изпълнения на едни от най-любимите песни под съпровода на пианистката Божена Иванова.

Хорът е създаден на 1 ноември 1993 г. в град Русе от диригента Мина Влайкова. Хористите му са от различни училища. В периода 2001-2006 г. хорът е студия към Оперно-филхармонично дружество Русе. Участва в оперни спектакли, кантатно-ораториални произведения, концерти с Русенска филхармония, самостоятелни концерти, явява се на конкурси, фестивали.

От 2008г. до днес е част от русенския ОБщински младежки дом. Хорът поддържа богат репертоар, в който винаги присъства източноправославна музика.