ХIV Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ Русе 2022 г. (Програма)

211

На 9 и 10 юли /събота и неделя/ в Доходно здание Общински детски център за култура и изкуство  организира ХIV НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС  „ДУНАВСКИ СЛАВЕИ“ РУСЕ 2022 г. за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти. Над 400 участници – индивидуални изпълнители, вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли ще се изявят в двата конкурсни дни.

Участниците във възрастовите групи се разделят и в три категории  – любители, паралелки с разширено изучаване на фолклор и музикални училища.

Конкурсът е включен в Националния календар на Министерство на културата, а вече пета поредна година и в Националната програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност класиралите се на I-во, II-ро и III-то място от трета възрастова група от индивидуалните изпълнители да бъдат стимулирани с 12-месечна стипендия.

Председател на професионалното жури отново е Акад. проф. Милчо Василев от АМТИИ – гр. Пловдив, а членове са: Сашка Ченкова – преподавател в Националното училище за фолклор „Филип Кутев“ в гр. Котел и в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и обичаната народна певица Румяна Попова, която, освен в оценяването на участниците, ще зарадва публиката със свои изпълнения по време на Гала концерта на конкурса.

Програма на конкурса:

9 юли /събота/

12:30 ч. , Доходно здание

Начало на първи конкурсен ден

10 юли /неделя/

10:00 ч., Доходно здание

Начало на втори конкурсен ден

18:00 ч. – Гала- концерт и награждаване на първенците

със специалното  участието на народната певица Румяна Попова

Входът за събитието е свободен.