Читалището в Червена вода отбеляза 150 години от създаването си

104

Самодейци от цялата община събра празничният концерт по случай 150 години от основаването на Народно читалище „Тома Кърджиев -1873“ в Червена вода.

„Малко институции в общината, а и в България, успяват да  просъществуват толкова дълго. Читалищата са пазителите на нашите корени и традиции и са ни укрепили като народ. Те ни дават сила, тъкмо защото ни обединяват в любовта към родното. Щастлив съм, че толкова години наред вие предавате тази любов и на децата ни“, заяви кметът Пенчо Милков. За будителската дейност през годините той връчи плакет на читалищното настоятелство в лицето на председателя Светлана Йорданова.

Поздрав към читалищните дейци отправиха още кметът на Червена вода Людмила Маринова, депутатът Златан Златанов, областният управител Данаил Ковачев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Като представител на Съюза на народните читалища Мануела Симеонова удостои с грамота и медал секретаря Силвия Бърдарова и председателя Светлана Йорданова за приноса им към развитието на читалищното дело в България.

Читалището в Червена вода е основано през 1973 г. от революционера Тома Кърджиев и първоначално носи името „Начало“. Помещавало се в къщата на Михо Цанев и се явява първото селско читалище не само в Русенско, но и в цяла Северна България. Пренесъл опита на читалище „Зора” от Русе, Тома Кърджиев успял да организира любителска театрална група, която за първи път в селото представила пиеси пред местното население – истинско събитие за хората, които до тогава не знаели що е театрално представление. Искрата към изява на народното изкуство пламва и заразява още много млади хора.

След Освобождението наименованието на читалището се заменя със „Селянино, събуди се“, което остава до 1953. Читалищната дейност се развива успешно до 1903, но войните оказват пагубно влияние върху работата му. Инициаторите и видните читалищни дейци са мобилизирани и то съществува формално, а в един период въобще не съществува. Дейността се възобновява в края на 1919 г. Художествената самодейност се обогатява с основаването на тамбурашки оркестър през 1935 г. През 1951 г. е построен първият читалищен дом в Русенско. Строежът на читалищната сграда, започва през 1948 и продължава три години, като селяните дават много безплатен труд. Певческата самодейност също бележи значителни успехи чрез изявите на създадения през 1952 г. тригласен хор и заедно с тамбурашкия оркестър се сформира ансамбъл, в който участвали около 80 самодейци.

В 150 годишната история на читалището дейността е била разнообразна: библиотечна, художествена самодейност, радиопредавания, театрални пиеси, чествания и концерти. Различни са и съставите: смесен хор, вокална група, театрален състав, тамбурашки оркестър, естраден състав, детска певческа група, танцов състав.