Читалището от квартал Средна кула спечели „Златната гъдулка“

368

Читалището от квартал Средна кула спечели „Златната гъдулка“

Изпълнителите от Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1924“ – кв. Средна кула, Община Русе спечелиха фолклорния фестивал „Златната гъдулка“. Освен наградата, изработена от Антон Антонов, за своето цялостно представяне танцьорите и певците получиха грамота и парична премия.

В 51-вото издание на събора, организиран от Община Русе, се включиха близо 540 любители на фолклора. В конкурсната програма се включиха изпълнители и групи за изворен и обработен фолклор от 6 области на  България – Русе, Разград, Габрово, Варна, Търговище и Велико Търново. Най-малките участници в тазгодишното издание бяха 4-годишните Изабела Илиева от с. Голямо Враново и Самира Хамидова от с. Тетово.

Всички изпълнения бяха оценявани от професионално жури в състав: председател – проф. д-р Николай Ненов – етнолог и членове: Людмила Григорова – етномузиколог и Богдан Донев – хореограф.

По традиция фестивалът се превърна във всеобщ празник, а в Парка на младежта се извиха хора от танцуващи. Приветствие към участниците и гостите на събора отправи кметът на Община Русе Пенчо Милков, а в 12 часа по традиция започна едночасовият обеден концерт  на танцьорите от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев. Събитието бе съпътствано и от колоритно изложение-базар на майстори на художествени занаяти от Русе, Кубрат, Велико Търново и Горна Оряховица. 

С колективни и индивидуални награди, придружени с грамоти и парични премии, бяха отличени най-добре представилите се участници в 51. Фолклорен събор „Златната гъдулка“, както следва:

КОЛЕКТИВНИ НАГРАДИ:

ПЪРВА НАГРАДА 

  • НЧ „Просвета 1883“ – с. Гецово, Община Разград

ВТОРА НАГРАДА

  • НЧ „Развитие 1895“ – гр. Стражица, Община Стражица
  • НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1927“ – с. Тополи, Община Варна

ТРЕТА НАГРАДА

  • НЧ „Пробуда 1928“ – с. Кралево, Община Търговище
  • НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1922“ – с. Пиргово, Община Иваново

ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ:

ПЪРВА НАГРАДА

  • Венетка Тодорова, певица – НЧ „Пробуда 1922“, с. Белцов, Община Ценово

ВТОРА НАГРАДА

  • Кристина Димитрова, певица – НЧ Пробуда 1901“, с. Николово, Община Русе

ТРЕТА НАГРАДА

  • Диана Димитри Делỳди, тамбура – НЧ „Зора 1872“,гр. Габрово

СПЕЦИАЛЕН ДИПЛОМ за съхраняване на елементи от старинната традиция            

  • НЧ „Напредък 1928“ – с. Долно Абланово, Община Русе