Юбилейната кампания “Стара хартия за нова книга“ стартира от Русе

69

На 11 септември от 10 до 13 ч. на пл. „Свобода“ /пред хотел „Дунав“/ ще се проведе станалото любимо на малки и големи 10-о юбилейно издание на инициативата “Стара хартия за нова книга“. Събитието се организира от ЕКОПАК и Книжен център „Гринуич“ със съдействието на Община Русе и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“.

Кампанията тази година стартира от Русе. Ще бъдат обособени два пункта, като идеята е всяко дете да доведе възрастен и най-малко 5 кг стара хартия за рециклиране. В замяна ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите. Всяко дете, включило се в каузата, ще получи и специалното издание на „Пазители на планетата“ – книга, пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда.

За 9 години в „Стара хартия за нова книга“ са се включили близо 55 828 деца, които заедно със своите родители са предали за рециклиране 297 тона хартия и са получили 65 770 книжки. По този начин са спасени от изсичане 3860 дървета.

Русе е първият град, в който “Стара хартия за нова книга“ гостува и вече 6 години е сред рекордьорите на инициативата – 13 634 деца са предали над 73 тона стара хартия, спасявайки от изсичане 952 дървета. В замяна малките еко активисти са получили повече от 16 830 нови книги.