Ясни са победителите в Националния фолклорен  конкурс „Дунавски славеи“

141

С гала концерт в Доходно здание завърши вчера 15-ият Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“.

В тазгодишното издание се включиха над 400 изпълнители, вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли в 3 възрастови групи и следните категории:

– любители;

– паралелки с разширено изучаване на фолклор;

– музикални училища.

„Пожелавам на всички участници в конкурса успех и нека в сърцата им не спира да гори пламъкът на българския фолклор“, откри конкурсната програма зам.-кметът Енчо Енчев.

Конкурсът е включен в националния календар на Министерството на културата, а вече пета поредна година и в Националната програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност класиралите се на I, II и III място от трета възрастова група от индивидуалните изпълнители да бъдат стимулирани с 12-месечна стипендия.

Те бяха оценявани от жури в състав акад. проф. Милчо Василев от АМТИИ – гр. Пловдив и членове: Сашка Ченкова – преподавател в Националното училище за фолклор „Филип Кутев“ в гр. Котел и в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, и обичаната народна певица Румяна Попова, чиито изпъления допълниха програмата на празничния гала концерт в неделя.

Ето и победителите в отделните категории.