13-ото издание на Международния конкурс „Франц Шуберт“ събра даровити изпълнители от три държави

105

В рамките на 4 дена в град Русе се проведе 13-ото издание на Международния конкурс „Франц Шуберт“, който е посветен на именития австрийски композитор. Тази година в знаковия за дунавския град форум се включиха 50 участници от България, Румъния и Испания. Фестивалът се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе.

Участниците бяха разделени в три възрастови групи и в четири категории – пиано, класическо пеене, клавирни дуа и камерна музика. Шестчленно жури оценява изпълнителите, като тази година то включваше проф. Виничиу Морояну от Румъния, Иво Венков от Белгия, проф. Георги Спасов, доц. Николай Моцов, Иван Кюркчиев, а председател бе началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова. Председател на организационния комитет на конкурса е Мария Дуканова, директор на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Международният конкурс „Франц Шуберт“ – Русе е уникален за България и региона музикален форум. Освен, че популяризира неговото творчество, той открива таланти, създава контакти между изпълнители и педагози на високо професионално ниво. Конкурсът дава прекрасна  възможност за съизмерване със световните изпълнителски и образователни практики и културни политики. Провежда се през есента на всяка нечетна година и непрекъснато разширява обхвата си. До този момент на неговата сцена са се изявили над 900 изпълнители от над 30 страни, сред които Русия, Япония, Южна Корея, Китай, Украйна, Грузия, Турция, Италия, Австрия, Германия, Холандия, Полша, Сърбия, Канада и САЩ.

По традиция голямата награда на конкурса е концерт във Виена на лауреатите на Първа награда, който се осъществява съвместно с Български културен център „Дом Витгенщайн“ – Виена.

Те имат и запазено място в концертната програма на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Списък с наградените можете да откриете тук: