236 кандидати от 28 партии и коалиции в Русенско ще се борят за осем места в следващия парламент

122

236 са кандидатите за народни представители от Русенско на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2-и октомври. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова. 162-ма от тях или близо 69% са представители на силния пол. Жените в листите са 31% или общо 74. Без жени в листите си са от „АТАКА“, „Българско Национално Обединение – БНО“, „Консервативно обединение на десницата“, „Български национален съюз „Нова демокрация“ и „Пряка демокрация“. В листите на първите три партии попадат по двама мъже, докато в „Български национален съюз „Нова демокрация“ те са осем. Само от един кандидат за депутат и то мъж е съставена листата на „Пряка демокрация“. Колкото до партиите, подали максималния брой кандидати от 16 души за Русенско, то най-много жени има в листата на ДПС – девет, което прави малко над 56%. Най-много мъже пък има в тези на ВМРО-БНД и Български възход – по четиринайсет. Изцяло женска е листата на „Коалиция за теб България“. В листата участва само една жена.

От РИК съобщиха, че вече е приключила регистрацията на политическите сили. Всички 28 партии и коалиции са подали своите листи. По-късно през деня се очаква да излязат и решенията на РИК за регистрираните политически сили през днешния ден. По първоначални данни общият брой на партиите и коалициите, които ще участват в извънредния вот, бе 30, но след решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ „Съюз на свободните демократи“ бяха заличени, а от „Единна народна партия“ не са представители листи в цялата страна.

Припомняме, че областният управител се надява на смислена и прозрачна политическа кампания, която да е базирана на идеи. „Няма смисъл от нападки и безсмислени обещания, важно е какво може да постигнато за града, областта и страната“, коментира Станев.