52-рото издание на събора „Златната гъдулка“ събира любителите на традиционния български фолклор в Русе

0
181

На 5 юни, неделя, Русе отново ще се превърне в притегателно място за всички любители и ценители на българския фолклор. От 9 ч. на откритата сцена в Парка на младежта ще се проведе 52-рото издание на традиционния фолклорен събор „Златната гъдулка“.

Тази година ще се представят близо 440 участници – 30 индивидуални изпълнители и 40 певчески, танцови и инструментални състави, от които 53 от Русе и Русенска област и 15 – от областите Силистра, Свищов, Велико Търново, Плевен и Габрово.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ е с конкурсен характер и на неговата сцена се представят певци, хорове, вокални групи за фолклор, оркестри, ансамбли; обичаи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, свирачи, разказвачи и танцови състави, представящи традиционен български фолклор.

За групите от Русенска област настоящото издание на събора е със статут и на Регионален етап за официалната селекция на участниците в Националния събор на народното творчество в Копривщица, който ще се проведе от 5 до 7 август. 

Приветствие към участниците и гостите на събитието ще отправи кметът на Община Русе Пенчо Милков. По традиция в 12:00 ч. е концертът на ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Изпълненията ще се оценяват от експертно жури с председател проф. д-р Николай Ненов – етнолог, и членове Людмила Григорова – етномузиколог, и  проф. д-р Горица Найденова – етномузиколог от Института за изследване на изкуствата към БАН.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“, изработена от русенския майстор на гъдулки Антон Антонов.

Колоритен и ярък акцент в програмата на събора е Изложението-базар на  традиционни занаяти с участието на майстори занаятчии от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

 Фолклорният събор се организира от Община Русе, а водещ на събитието ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ясена Господинова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here