61 нови случая на COVID-19 в Русенско за последните 24 часа, общо 12 деца са имунизирани до момента

112

61 нови случая на Covid-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция в Русенско за последните 24 часа. 41 от заболелите са от община Русе, 12 от Бяла, трима от Борово, по двама от Ветово и Ценово, както и един от Иваново. Осем от заболелите са ученици, като сред тях няма деца в предучилищна възраст. Същевременно през вчерашния ден са оздравели 47 души, а шестима мъже с положителен тест за коронавирус са починали. От РЗИ съобщават за един единствен смъртен случай до момента на ваксинирано лице, заболяло в последствие от коронавирус. Лицето е било с множество тежки придружаващи заболявания. Активните случаи са 817, като от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в Русенско станаха 16 801, а преболедувалите са 14 903. Справка в Единния информационен портал показва, че областта се нарежда на девето място по заболеваемост в страната. През вчерашния ден няма област без нови случаи на Covid-19, като най-малко са регистрираните в Смолян – 11.  

На болнично лечение към момента в областта се намират 238 души, като 47 от тях са в реанимация. Сред хоспитализираните, но в нетежко здравословно състояние се намира един пациент, който е ваксиниран. Свободните легла са 86, от които интензивните са 14.

До момента в областта са извършени 71 741 имунизации, като повторна доза са получили 36 515 лица. Сред имунизираните има и общо 12 деца на възраст между 12 и 18 години.

Припомняме, че днес и утре от 08.30 до 16.30 часа ваксини ще бъдат поставяни в Белодробната болница, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2. Същевременно „зеленият коридор“ в беленската болница ще бъде от 12.00 до 18.00 часа. Припомняме, че в Тубдиспансера ежедневно ще се поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, а в дните сряда и петък имунизации ще могат да се правят и с „Янсен“. Препаратът на „Модерна“ ще бъде достъпен днес и четвъртък. В останалите две лечебни заведения също са осигурено всички налични видове ваксини, като те могат да се прилагат по всяко време.